МАТКОВІ МОЛОЧКО
Унікальний продукт — маткові молочко
Бджолина сім'я, як відомо, складається з матки, робочих бджіл і трутнів. Постає запитання: чому з однакових, на перший погляд, яєць виростають комахи з різними властивостями, статтю, розмірами, тривалістю життя тощо? Виявляється, що це великою мірою залежить від кормів, якими бджоли годують личинок
У маточному молочці виявлено понад 110 різних речовин та елементів, хоча повний склад його не вивчено й досі. Про високу поживну цінність свідчить вміст у ньому близько 18% білків, 5,7 — жирів, до 18 — вуглеводів, що значно більше, ніж у коров'як ячому молоці, де цих речовин міститься, відповідно, 3,3, 4 та 4,6%. Крім того, маткові молочко багате на вітаміни В1, B2, B3, B5, В6, В12, Вс, Н, РР, Е та інші. А ще слід додати 21 амінокислоту, ферменти, статеві гормони, низьку макро і мікроелементів тощо. Цікаво відзначити, що провітаміну Д, вітамінів В3 та Н маткові молочко містить у 12-16 разів більше, ніж квітковий пилок